TVÅ VEGANSKA COOKIES
Här är ett recept som ger en stor cookie eller två stycken i mer klassisk storlek. Det är väldigt enkelt att röra ihop men det bästa är om du har en våg. För den lilla mängden jäsmedel fyller du ett litet mått helt och skrapar av så det är jämnt på ytan, sedan tar du en rundad liten kniv som går ner i måttet och skrapar först ut halva måttet, sedan halva av det kvarvarande. Då har du 1/4 av måttet kvar. Plåten på bilden är en miniplåt på lite större än A5. Farinsockret ska inte vara tätt packat för 20 gram utan löst i måttet, en våg är dock enklast. Margarinet behöver vara väldigt mjukt för att det ska gå att röra ihop smeten, det går att värma i mikrovågsugnen ett par sekunder om den är kall och det är akut brist på chocolate chip cookies. Den ska bara blir mjuk, inte rinnande så värm i ett par sekunder i taget. För något tjockare cookies används 45 gram vetemjöl (½ dl + 2 msk).
INGREDIENSER
25 g mjukt margarin
1 krm vaniljessens
20 g farinsocker (2 msk)
10 g strösocker ( 2 tsk)
2 tsk aquafaba (10 g)
40 g vetemjöl (½ dl + 1 msk)
1/4 krm bakpulver
1/4 krm bikarbonat
1 nypa salt
2 msk chokladknappar
Värm ugnen till 175°C för konventionell ugn och 150°C för varmluftsugn.Blanda mjukt margarin med vaniljessens, farinsocker (inte packat i måttet), strösocker och aquafaba i en liten skål och rör tills det blivit väl blandat med en liten slickepott eller en sked. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan liten skål och rör sedan ner i den fuktiga blandningen.Rör till sist ner chokladknapparna. Forma en stor boll eller dela i två delar. Grädda i mitten av ugnen i 13-16 minuter för en boll och 9-12 för två bollar. Den får inte bli övergräddad, den ska vara mjuk i mitten men ändå ha blivit knaprig i kanten och här är det övning som ger färdighet. Jag brukar vänta tills degbollen sjunkit ut och blivit platt. Efter det ska mitten av kakan ha höjt sig något, vilket betyder att smeten i mitten har blivit varm. Efter det får kakan inte gräddas så mycket längre.