Kakboken.se

View Original

Tegelaars veganska frestelse

Jansons frestelse, fast med ansjovisinlagd aubergine, istället för ansjovis! Det är så häftigt!

Vi brukar laga en enkel potatisgratäng men med ströbröd på toppen och med strimlad potatis istället för skivad på högtider, utan att försöka ersätta den salta ansjovisen men jag tycker faktiskt att den inlagda ansjovisen är värd besväret. När jag tittar i många äldre recept blandar man också grädden med ett par matskedar tubkaviar och det tycker jag ger en lite saltare och mer havssmakande potatisgratäng. 


Liten stor

2 3 gula lökar

matfett till stekning

1 kg 1½ kg potatis

4-5 dl 5 - 6 dl matlagningsgrädde

1-2 msk 2-3 msk auberginelag

10-15 15-20 auberginskivor

salt & peppar efter smak

½-1 dl ½-1 dl ströbröd


Strimla lök och låt den karamelliseras i en stekpanna. Skala och skär potatisen tunna strimlor eller kör i hushållsassistent med stora rivjärnshål. Lägg ungefär en tredjedel av potatisen i formen, lägg över hälften av löken och ansjovisaubergineskivor. Täck med potatis och upprepa så att du får potatis överst. Häll upp matlagningsgrädde och blanda med smaksättningen. Häll över gräddbladningen, den ska nå nästan hela vägen upp på potatisen, men det ska finnas någon centimeter till kanten så att det inte rinner över.  Strössla rikligt med ströbröd och grädda i 200°C i ungefär 60-70 minuter för den lilla frestelsen eller 70 -90 minuter för den större frestelsen. Blir toppen av frestelsen bränd kan du täcka med aluminiumfolie under sista tiden i ugnen. 

VEGANSK AUBERGINEANSJOVIS

4 dl vatten

2 tsk ättika (12%)

1 msk salt

½ dl strösocker

1 msk sandelträ

1 tsk nymalen svartpeppar

1 tsk nymalen vitpeppar

1 tsk cayennepeppar

1 msk kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen muskotnöt

1 tsk malen kryddnejlika

½ tsk malen kardemumma

4 st mindre lagerblad, mortlade

1 st umamibuljontärning

1 st liten aubergine, skalad och strimlad

Koka upp vattnet med alla kryddor. Skala aubergine och hyvla i tunna skivor med osthyvel eller potatisskalare. Låt skivorna koka ett par minuter i lagen tills de blivit mjuka och lägg sedan upp inläggningen på en ren burk. Låt svalna och ställ sedan kallt, låt stå minst över natten, gärna i en vecka för optimal smak.