Kakboken.se

View Original

SOCKERKAKA MED TONKABÖNOR OCH APELSIN

Sen jag såg tonkabönor som smaksättning på en kanadensisk blogg för ett par år sedan har jag gått och väntat på att de ska komma hit och förra helgen hittade jag tonkabönor på en välsorterad ICA!

Första testet var att riva ner en tonkaböna i en sockerkaka ihop med apelsinskal då jag tyckte att de gick bra ihop i smak. Det blev som en förstärkning av apelsinen och en lyckad kombination, eventuellt skulle man kunna ha lite mer än en böna i smeten, jag ska leka lite mer och återkommer! Användningsområdet är lite likt vanilj och jag tänker att det är liknande grundsmak som gör det mesta godare, i smak är det kanske som en blandning av rom, arrak, citrus, mandel, bittermandel och vanilj, lite svårbeskriven. I glass och kräm tror jag att den är perfekt! Vaniljglass och vaniljkräm är nog perfekta med tonkaböna istället men jag ska se hur man får ut mest smak innan jag återkommer med recept!

Det är en väldigt lätt sockerkaka och jag valde att ha skalet från apelsin som smaksättning ihop med tonkabönan. Det ger en något större sockerkaka än recepten med endast 3 deciliter vetemjöl och 2 deciliter strösocker så formar på 1,2 liter kan vara lite små, sockerkaksformar på 1,5 till 2 liter är perfekta här.

75 g margarin 

2 ½ dl strösocker

1¼ dl aquafaba

3 ½ dl vetemjöl

2  tsk bakpulver

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

1 st tonkaböna, riven

1 st apelsin, skalet

1 dl mjölk


Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform mellan 1,5-2 liter. Smält margarinet. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver, salt, vaniljoch riven tonkaböna i en skål och rör runt så att allt blandas. Riv det yttersta skalet av apelsinen ner i margarinet. Häll ner de torra ingredienserna, apelsinskalet, margarinet och mjölken i bunken med aquafaban och rör ihop smeten försiktigt med slickepotten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna och i bottnen på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.