MÅNBULLAR
Det här receptet lovade jag att dela redan för ett år sedan men i och med julboken har varenda minut försvunnit på något magiskt sätt. Det är dottern som hittat på namnet och krämen arbetade jag fram med skörden av blåbär 2020. Det tog många testkok innan krämen blev perfekt krämig och sen dessutom gräddades bra i krämbullarna men trägen vinner och här har ni nu då äntligen receptet! Både färska och frysta blåbär kan användas här och krämen passar både i krämbullar, biskvier och som tårtfyllning. Klassisk vaniljkräm finns längst ner om du vill göra klassiska solbullar.
Blåbärskräm
2 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl blåbär (100g)
½ dl olja
½ dl strösocker
½ dl majsstärkelse
½ dl vatten
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
Koka upp matlagningsgrädde, blåbär, olja och strösocker och rör sedan ner majsstärkelsen som lösts i vatten och låt sjuda tills krämen tjocknat. Ta då av kastrullen från plattan och tillsätt vanilj, salt och eventuellt en knivsudd gul färg. Låt kallna innan den kan användas, bäst utvecklas smaken om den får stå över natten. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.
VETEDEGEN
100 g margarin
4 dl mjölk
1 tsk nystött kardemumma
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl
matlagningsgrädde för pensling
smält margarin för pensling
strösocker
Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk och kardemumma. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm. Blanda sedan ner strösocker och salt. Rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda smidig men mjuk. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats. Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 12-17 bitar på omkring 70 till 80 gram, forma bollar och låt jäsa i 20 - 40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt. Pensla med grädde, fyll med vaniljkräm genom att antingen trycka in spritstyllen ganska långt ner i bullen, dock inte i botten och fyll upp med en ordentlig mängd kräm eller genom att med hjälp av två fingrar göra hål i bullen som du sedan fyller med kräm. Den sistnämnda tycker jag fungerar bäst om man vill ha riktigt mycket kräm i bullen. Grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek. Pensla bullarna med smält margarin och rulla i socker innan servering.
Här är receptet även på min fantastiska vaniljkräm om du vill göra klassiska solbullar:
VANILJKRÄM
3 dl matlagningsgrädde
½ dl olja
½ dl strösocker
½ dl majsstärkelse
½ dl vatten
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
- knivsudd gul färg
Koka upp grädde, olja och strösocker och rör sedan ner majsstärkelsen som lösts i vatten och låt sjuda tills krämen tjocknat. Ta då av kastrullen från plattan och tillsätt vanilj, salt och eventuellt en knivsudd gul färg. Låt kallna innan den kan användas. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.