Kakboken.se

View Original

LÅNGJÄSTA DINKELFRALLOR

Jag älskar de här ”källarfranskorna” som man snabbt rör ihop på kvällen, formar till bollar på morgonen och som jäser medans ugnen värms upp. Knappt något arbete alls och snabbt fantastiska bröd till frukosten. Jag brukar använda dinkelmjöl till frallorna men frallorna på bilden har också lite rågsikt inblandat. Vetemjöl går också bra, då får man mer klassiska källarfranskor! 

Långjästa dinkelfrallor (12 stycken)

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk sirap
1 tsk salt
2 msk olja
9 -11 dl dinkelmjöl

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, sirap och salt. Rör tills jästen löst sig och tillsätt oljan och mjöl tills du har en ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i kylskåpet under natten, minst 8 timmar. Tag ut degen och knåda in dinkelmjöl tills du får en smidig deg, forma 12 stycken bullar som får jäsa medan ugnen värms upp till 250°C. Skär ett snitt på toppen av varje fralla och grädda i 250°C i 12-15 minuter.