GLUTENFRIA TUNNA KAKOR
Dessa utskurna kakor passar perfekt att baka för någon som är glutenintolerant då de är naturligt glutenfria. Grunden till det här recepet fick jag ifrån zimtsterne som är tyska kanelkakor gjorda på ett liknande sätt. Mandelkakor är en av mina favoritkakor och jag bakar dem gärna tjockare så att det blir som små amarettikakor i mitten, gör man dem tunnare kan de bakas tills de blir knapriga tunna småkakor men kan man också få dem lite sega om man inte övergräddar dem. Man får anpassa gräddningen efter hur man vill ha kakorna. Man kan smaksätta degen med skal från till exempel en citron eller en apelsin. Kavlar man ut degen 2-3 millimeter håller de formen och ser ut som vanliga utskurna kakor, gör man dem tjockare passar 5-7 millimeter. Figurerna blir snyggare om degen får vila en stund i kylskåp och degen blir också lite lättare att arbeta med. Hur du vill täcka kakorna med kristyr på verkar vilken typ av kristyr du bör använda, här har jag en kristyr som liknar den jag använder på mina zimtsterne, men du kan använda alla olika varianter i mina böcker också beroende på om du vill spritsa ut den, doppa kakorna eller bara breda ut kristyren som här. Vänder man sidan som legat mot plåten uppåt och brer ut kristyren där hjälper man till att bevara kakan mjuk en längre tid, det är extra bra om man har gjort tjockare mandelkakor.
INGREDIENSER
300 g mandelmjöl
2 ½ dl florsocker
¾ dl aquafaba
1 nypa salt
1 tsk vaniljextract
KRISTYR
2 ½ dl florsocker
2 msk aquafaba
några dr. citronsaft
Använder du inte färdigt mjöl så mixar du mandlarna i en matberedare tills de är finfördelade eller mal dem i en mandelkvarn. Vispa upp florsocker och aquafaba tills det blir pösigt och vänd sedan försiktigt in mandelmjölet, salt och vaniljextract. Känns degen väldigt mjuk kan man förenkla kavlingen genom att låta degen vila i kylskåp i 30-60 minuter. Knåda ihop degen och kavla försiktigt ut på florsockrad yta till 5-8 millimeter tjocklek och tag ut kakor med mått. Degen är väldigt mjuk så kavla försiktigt och florsockra ytan om det blir för kladdigt. Du kan behöva tvätta måtten emellanåt om det fastnar deg som gör måttet kladdigt. Grädda kakorna i 150°C mitt i ugnen i 10-12 för de tunnare kakorna och 12-16 minuter om man kavlar dem tjockare. Låt dem svalna på plåten.
Vispa upp aquafaba och florsocker till en mjuk kristyr ihop med ett par droppar citronsaft. Vispa den inte för fast så att den inte jämnar ut sig när den glaserat kakorna, blir den för fast tunnar du enkelt ut den med ett par droppar aquafaba. Dekorera med kristyr när de svalnat med hjälp av en spatel eller kniv.