GALNA VEGANSKA ÄGG
Någon vidare kock är jag inte men de här äggen som jag experimenterat fram under 2010 och det har varit med i många tidiningar och även böcker om veganägg som är släppta i USA. Jag tycker absolut att ni ska prova och att de är värda att visas här även om jag annars har med kakor. Jag tycker att det är en kul högtidsidé antingen man är allergisk eller vegan och älskade ägg på mackan, mosade i tunnbrödsrullen med majonäs eller i en smörgåstårta. Äggen är bakade med svart salt som finns i indiska butiker eller på (brukar finnas påwww.indiskkryddor.se), det är det svarta svavelsmakande saltet som ger äggen sin äggsmak. Mina äggformar har jag köpt på ebay och de är egentligen till för jello. Äggkoppar eller liknande funkar fint som substitut. Vanligtvis brukar jag göra gulan av tofu och färgämne men i år provade jag den nya produkten The Vegg som finns på bland annat WWW.GOOODSTORE.SE eller i deras butiker i stan. Äggformar (Jello molds) finns att köpa på WWW.EBAY.COM sök på ”jello mold egg” så finns en del olika varianter med eller utan påskmönster. Man kan antingen göra en löskokt gula som är lite mörkare med the vegg eller en hårdkokt gula som är fastare, ljusare och mer kornig. Jag gillar båda. Har man inga formar kan man ”stöpa äggen” i äggkoppar och göra halvor där man klickar ner valfri gula. Superfint det också. Mängden agar-agar i äggvitan gör dessa ägg ganska stela, för att de ska vara lätta att skära och mosas fint, vill man ha dem lite lösare kan man minska lite på mängden och testa sig fram till vad man själv föredrar.
LÖSKOKT GULA:
2 dl vatten
1/2 tsk agar agar pulver (tar man flingor är det 3 ggr så mycket som behövs)
4 tsk ”the vegg”
1 – 2 krm svart salt
Jag blandade först äggulan av vatten och agar agar pulver, det fick koka upp så att agar löste sig. Tillsätt “THE VEGG” och svart salt och vispa ordentligt låt sedan kallna så att den blir fast.
HÅRDKOKT GULA:
1 1/2 dl grädde
1/2 dl olja
1 msk agar agar pulver (tar man flingor är det 3 ggr så mycket som behövs)
200g hård tofu
1/2 tsk svart salt
knivsudd gul färg (helst färgpulver från t.ex.WWW.ESSENCEFABRIKEN.SE)
Blanda grädde med agar och koka upp i en kastrull, mosa ner hård tofu , salt och lite gul färg. Koka någon minut och låt sedan kallna.
ÄGGVITAN
2 1/2 dl grädde (t.ex. soja)
400 g silken tofu
1– 2 tsk svart salt
2 msk agar agar (tar man flingor är det 3 gånger så mycket, ungefär 1 deciliter)
Blanda grädde, mjuk tofu, svart salt efter smak i en kastrull och vispa ner agar agar. Tofun kommer att bli slät när du vispar. Koka upp så att agaren kan lösas. Smeten för vitan hällde jag sedan ner i mina äggformar, de fylls först till hälften, en klick gula läggs i och sedan sätts locket på och de fylls upp helt. Mina formar är sk. jello molds som används för att göra gelegodis i USA, de finns att hitta på ebay men man kan använda t.ex. en äggkopp och göra halva ägg.